Nasiona marchwi >> Dowiedz się więcej
Marchewkę zna każdy z nas – to jedno z najchętniej i najczęściej używanych warzyw w kuchni. Pomarańczowy korzeń marchwi jest szeroko rozpoznawalny dzięki Holendrom, ale marchew ma wiele innych, różnokolorowych odmian. Doceniana za walory smakowe i zdrowotne marchewka, na dobre zagościła w naszych domach. Jednak warto wiedzieć, że nie tylko rosnąca pod ziemią część tego warzywa ma zastosowanie lecznicze i kulinarne. Z równym powodzeniem można w tych celach wykorzystać nasiona marchwi.
Nasiona marchwi mają bardzo dobry wpływ na układ krążenia – poprawiają je, dotleniają organizm, a co najważniejsze rozszerzają naczynia krwionośne dzięki czemu pomagają zapobiegać miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu.
Nasiona marchwi to doskonały pokarm dla mózgu. Wspomagają jego pracę, koją układ nerwowy i wzmagają koncentrację. Są dobrym środkiem poprawiającym samopoczucie i łagodzącym stres.
Napar przygotowany z nasion marchwi ma działanie wzmacniające organizm i pomagające regulować jego pracę. Produkt ten bowiem wykazuje właściwości moczopędne, ułatwiające trawienie oraz oczyszczające krew. Dzięki pozytywnemu wpływowi na wiele układów, nasiona marchwi pozwalają zadbać o całe ciało.
Nasiona, podobnie jak korzeń, wykazują się właściwościami wspomagającymi urodę. Przygotowany z nich napar może być dodawany do kąpieli, wzmacniając elastyczność skóry i poprawiając jej wygląd oraz koloryt.
« wróć