Placuszki z kaszy jaglanej z wiśniami od mgotuje.pl

« wróć

Jakiś czas temu otrzymałam zdrową paczuszkę od firmy EcoBlik a w niej kaszę jaglaną, przyprawy oraz kilka aromatycznych herbatek.
Z kaszy jaglanej wyczarowałam znakomite placuszki, które są nie tylko bardzo smaczne ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Możemy podać je z ulubionymi dodatkami takimi jak syrop klonowy, miód, banany czy inne owoce. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, poprawia przemianę materii, oczyszcza i odkwasza organizm. Zawiera witaminy: E, B, krzemionkę oraz lecytynę. Takie placuszki warto zrobić na śniadanie. Polecam.

Placuszki z kaszy jaglanej

 

Składniki:

-2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie z wiśniami od  EcoBlik)
-250 g serka ricotta (można zamienić na twaróg)
-1 jajko
-1 banan
-3 łyżki miodu
-około 3-4 łyżki mąki pszennej
-szczypta proszku do pieczeni
-olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. W misce rozgniatamy banana, dodajemy serek, jajko, miód, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy pod koniec dodając ostudzoną kaszę jaglaną. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę (w razie konieczności dodajemy więcej mąki).Na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu smażymy placuszki na złoty kolor.Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego
O autorce wpisu:

Marta gotuje

Mam na imię Marta. Moją wielką pasją jest gotowanie, mam nadzieję że choć kilka przepisów z mojego bloga będziecie chcieli wypróbować w swojej kuchni.

« wróć

Przeczytaj też