Owies – jedno z najbardziej cenionych zbóż

« wróć Owies

Owies, w porównaniu z innymi zbożami, pojawił się dość późno. Szybko jednak zyskał na popularności – ze względu na swój smak i działanie. Roślina ta ma między innymi właściwości łagodzące i nawilżające.

Zdrowe tłuszcze

Owies pod względem wartości odżywczych oraz zdrowotnych jest jednym z najbardziej cenionych zbóż. Wystarczy tylko wspomnieć, że zawiera duże ilości zdrowych tłuszczów, w tym bardzo korzystny kwas linolowy. Ponadto w owsie znajdziemy aż 15% białka, witaminy z grupy B, witaminę E, wapń, magnez, sód, lecytynę oraz oczywiście dobry dla trawienia i całego układu pokarmowego błonnik.

Błonnik

Podobnie jak płatki owsiane, mąka z owsa jest źródłem betaglukanu, czyli składnika błonnika. Betaglukan obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega pojawianiu się nowotworów układu pokarmowego, wyrównuje ciśnienie. Ponadto w kosmetyce działa niczym kwas hialuronowy — intensywnie nawilża.

Obniżona zawartość glutenu

Mąka owsiana powstaje w wyniku mechanicznego rozdrabniania oczyszczonego ziarna owsa. Zawiera śladowe ilości glutenu. Można ją wykorzystywać w kuchni do wypieku ciasteczek, dodawać do chlebowych mieszanek oraz robić z niej ciasto na racuchy lub naleśniki. Jest zdrowszą alternatywą dla mąki pszennej, zwłaszcza w przypadku diety bezglutenowej.

 

« wróć

Przeczytaj też