Pierogi z kaszą jaglaną i serem od fiolkowa kuchnia malgorzaty.wordpress.com

« wróć kasza jalglana

Fantastyczne i delikatne pierogi. Zarówno ciasto jak i farsz zawierają dodatkowy składnik, który nadaję im wyjątkowego smaku. Polecam wypróbować kaszę jaglaną z wiśniami firmy EcoBlik, to ekologiczny i smaczny produkt.

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Składniki

ciasto
ok. 350 g mąki
1 żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju kokosowego
ok. 1 szkl gorącej wody

farsz
250 g białego sera półtłustego
5 łyżek kaszy jaglanej z wiśniami firmy EcoBlik
300 ml wody
2 łyżki jogurtu greckiego
1 cukier waniliowy
1/3 łyżeczki cynamonu
ok. 2 łyżki cukru

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

1. Pracę zaczynamy od przygotowania farszu.

2. 300 ml wody gotujemy. Na wrząca wsypujemy ekologiczną kaszę jaglaną z wiśniami firmy EcoBlik. Po 15 minutach powinna być już gotowa. Ewentualnie odparowujemy nadmiar wody.

3. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy kaszę, cukier waniliowy, jogurt i cynamon. Dokładnie mieszamy i dosładzamy.

4. Mąkę zagniatamy z żółtkiem, solą i olejem kokosowym. Stopniowo dolewamy wodę. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.

5. Gotowe dzielimy na kilka części. Każdą wałkujemy na cienki placek, około 5 mm. Wycinamy kółka, nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.

6. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie.

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

 

O autorce wpisu:

Fiołkowa kuchnia Małgorzaty

https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/

« wróć

Przeczytaj też