Orzechy laskowe – źródło witaminy B
Leszczyna pospolita jest popularnym krzewem i wyrasta do wysokości nawet 5 metrów. Ukryte w zdrewniałej owocni – skorupce – owoce leszczyny, popularnie nazywane orzechami laskowymi, od dawna ceni się za wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne.
Zdrowe tłuszcze nienasycone
Orzechy laskowe to bogate źródło korzystnych kwasów tłuszczowych nienasyconych. Oprócz tego zawierają cenne mikroelementy, w tym witaminę E, witaminy z grupy B, potas, magnez, fosfor i wapń.
Wspomagają układ krążenia
Orzechy laskowe są ważnym elementem diety, zwłaszcza osób, które zmagają się z problemami układu krwionośnego. Chronią przed miażdżycą, zawałami oraz bardzo groźnymi zakrzepami. Ponadto, zawarta w nich witamina E to świetny przeciwutleniacz, zwalczający wolne rodniki i przeciwdziałający procesom starzenia oraz nowotworom.
Wzmacniają układ nerwowy
Istotną informacją jest wysoka zawartość witamin z grupy B. Dzięki nim orzechy laskowe polecane są w stanach przewlekłego stresu, zmęczenia, a także w czasie pracy naukowej czy przygotowywania do egzaminu. Wzmacniają koncentrację, poprawiają pamięć i koją nerwy. Z kolei kwas foliowy (witamina B9) jest potrzebny kobietom w ciąży.
Owoce leszczyny zdecydowanie należą do jednych z najbardziej lubianych orzechów. Posiadają charakterystyczny wyjątkowy, łagodny smak. Doskonale komponują się między innymi z kakao – stąd tak często pojawiają się między innymi w deserach.
Sprawdź TOP 7 najzdrowszych orzechów – ich rodzaje i właściwości.
« wróć