Nasiona słonecznika – zdrowe pestki
Nasiona są najcenniejszą częścią słonecznika. Bogate w zdrowe tłuszcze, pozwalają między innymi na wytworzenie oleju słonecznikowego – który ceni się za smak i wysoką zawartość kwasów wielonienasyconych.
Witamina E
Nasiona zawierają wartościowe mikroelementy, w tym niezwykle korzystną dla zdrowia i urody witaminę E, zwaną również witaminą piękna i młodości. Zwalcza ona wolne rodniki, opóźniając w ten sposób procesy starzenia, nawilża skórę, poprawia kondycję włosów i paznokci, jest ważnym składnikiem walki o gładką i jędrną cerę.
Magnez
Ponadto w słoneczniku znajdziemy również spore ilości magnezu, pierwiastka potrzebnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jego niedobór może powodować senność, bóle głowy, problemy z koncentracją, skurcze, a także uczucie ciągłego przemęczenia. Magnez obniża ciśnienie krwi i pozytywnie wpływa na jej przepływ, więc zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału lub udaru.
Witaminy z grupy B
Nasiona słonecznika zawierają witaminy z grupy B, podobnie jak magnez pomocne w przypadkach osłabienia psychicznego i fizycznego, witaminę A pozytywnie wpływającą na wzrok, żelazo, wapń, potas czy cynk. Są więc kopalnią dobrych dla organizmu mikroelementów, naturalną i łatwo dostępną metodą na wiele dolegliwości.
Popularne pestki można dodawać do musli, płatków, koktajli, placuszków, naleśników, a podprażone także do pysznych sałatek. Nadają potrawom ciekawy smak, a same mogą stanowić pyszną przekąskę.
Sprawdź, jak ważne w diecie są zdrowe tłuszcze.
« wróć