Kasza jaglana z karmelizowanymi jabłkami od kulinarne szalenstwa maniusi .blogspot.com

« wróć

Kasza jaglana na dobre zagościła w mojej kuchni. Bardzo ją lubię i dość często jem na śniadanie. Kasza jaglana świetnie działa na mój układ trawienny i jest bardzo zdrowa. Polecam ją wam jako zdrowy posiłek na początek dnia. Jedząc kaszę nie tylko jaglaną będziemy mieli dużo energii i nasze brzuszki będą się dobrze czuły. Kasza jaglana jest lekko strawna i nie zawiera glutenu, ma właściwości zasadotwórcze podobnie jak kasza gryczana. Naprawdę warto ją wprowadzić chociażby w małych ilościach do swojej codziennej diety. Ja do przygotowania jaglanki użyłam kaszy jaglanej z malinami, powiem wam, że smakuje rewelacyjnie. Dodałam do niej karmelizowane jabłka, podałam jeszcze do śniadania herbatę ziołową „Ziemiańską” na lepszą pracę mojego żołądka. Ja bardzo lubię i cenię dobre herbaty, nie tylko te czarne, białe czy zielone, bardzo lubię ziołowe napary o różnym smaku i właściwościach. Mają one często właściwości lecznicze i naprawdę są pyszne. Watro je popijać w ciągu dnia. Ja zawsze zaparzam takie zioła w mojej magicznej kulce, na którą wołam zaparzaczka. Wystarczy kilka chwil i pyszne i zdrowe śniadanie wędruje na stół. Zajrzyjcie jeszcze na stronę EcoBlik, której bardzo dziękuje za wspaniałe produkty. 

Kasza jaglana z malinami i karmelizowanymi jabłkami

 

Składniki:
 
– 5 łyżek kaszy jaglanej z malinami (od EcoBlik)
– 300 ml wody
– 1-2 łyżeczki ulubionego miodu
– 2 jabłka
– pół łyżeczki oleju kokosowego
– 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
– szczypta lawendy (od EcoBlik)
– szczypta albo dwie cynamonu (od EcoBlik)
Wykonanie:
 
Do garnka wsypujemy kaszę i zalewamy ją gorącą, przegotowaną wodą, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu 15 minut, następnie zostawiamy ją jeszcze pod przykryciem na 5-10 minut aby doszła. Dodajemy miód i mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, taką większą. Wrzucamy na patelnię razem z odrobiną oleju kokosowego i dusimy. W połowie duszenia – tak po 5 minutach dodajemy cukier i mieszamy dalej, dusimy aż jabłka zrobią się miękkie, ale się nie rozpadają całkowicie. Dodajemy cynamon i szczyptę lawendy, która wspaniale podkreśli smak jabłek i nada im cudownego aromatu. Kaszę jaglaną z malinami i miodek przekładamy do miseczek lub kubeczków, na wierzch kładziemy jabłka. Zaparzamy herbatę i już możemy się cieszyć wspaniałym śniadaniem.
Kasza jaglana z malinami i karmelizowanymi jabłkami

Kasza jaglana z malinami i karmelizowanymi jabłkami

Kasza jaglana z malinami i karmelizowanymi jabłkami

O autorce wpisu:

Kulinarne szalenstwa maniusi

http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

kulinarne szalenstwa maniusi

Witaj :-) Mam na imię Marzena i uwielbiam czarować w kuchni :-) Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

« wróć

Przeczytaj też