Makowiec z jabłkami i kaszą jaglaną od sama slodycz u asi.blogspot.com

« wróć Makowiec z jabłkami i kaszą jaglaną

Witajcie :) Miałam ostatnio ochotę na makowiec , ale taki sam bez ciasta, postanowiłam upiec w wersji bardziej zdrowej z Kaszą jaglaną z malinami którą mam przyjemność testować  dzięki  firmie  Eco Blik. Do ciasta dodałam pyszną skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu. Makowiec jest pyszny, lekko wilgotny z jabłkami. Zapraszam do wypróbowania :)

Makowiec z jabłkami i kaszą jaglaną

 

Składniki:

8 jajek
1 szklanka cukru
300 g masy makowej gotowej
100 g mieszanki studenckiej
6oo g startych jabłek na tarce jarzynowej
10 łyżek kaszy manny
4 łyżki kaszy jaglanej z malinami od EcoBlik 
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
1/2 szklanki posiekanych migdałów
1 cukier waniliowy

cukier puder do posypania

Blaszka o wymiarach 24/36
Jeśli chcecie aby wasze ciasto było wysokie możecie upiec w tortownicy lub mniejszej blaszce.

Wykonanie :

Masło ucieramy z żółtkami,  cukrem i cukrem waniliowym na puch. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę makową i odciśnięte z soku jabłka mieszamy z utartym masłem. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, skórkę z pomarańczy, kaszę mannę, kaszę jaglaną, proszek do pieczenia,  mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50/55 minut.
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.

Smacznego :)

O autorce wpisu:

Sama słodycz i szczypta chili

http://samaslodyczuasi.blogspot.com/

Sama słodycz u Asi

Jestem początkującą blogerką. Bardzo lubię piec i gotować dla gości i moich domowników. Kolekcjonuję książki kulinarne, lubię modyfikować zdobyte przepisy. Mam nadzieję, że znajdziecie u mnie coś pysznego dla siebie.

 

« wróć

Przeczytaj też