Ciasto marchewkowe od cotakpachnie.com.pl
Bardzo aromatyczne, wilgotne, przełożone kremem z lekko solonego serka. Słodzone ananasem, z dużą porcją przyjemnie chrupiących orzechów włoskich. Pyszne i zdrowe. Moje dzieciaki się zajadają (a młodsza nie tyka owoców ani warzyw w normalnej postaci, więc muszę kombinować jak jej je przemycać, dzisiaj zajada się plackami ziemniaczanymi ze szpinakiem, wczoraj ciasto marchewkowe z ananasem i równowaga jest zachowana)
Bardzo prosty przepis, ciasto bez użycia miksera, więc można je wykonać jak maluchy już śpią. Później rano szybko zrobić krem i ciasto gotowe. Ja swoje ciasto marchewkowe dodatkowo ozdobiłam domową kandyzowaną skórką pomarańczową, ale możecie udekorować je połówkami orzechów lub po prostu lekko oprószyć cynamonem. Zapraszam, dzisiaj do ulubionej kawy bądź herbaty proponuję Ciasto marchewkowe. Przepis na ciasto znalazłam u Doroty, ale poprzerabiałam po swojemu (oryginał tu klik)
PS na końcu wpisu dodaję dwa zdjęcia obrazujące jak u nas wygląda robienie zdjęć do wpisów. Jako mała ciekawostkę i wytłumaczenie czemu te zdjęcia często wyglądają tak a nie inaczej.
Składniki (na tortownice 24 cm):
- 1,5 szklanki mąki (u mnie gryczano-owsiana)
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 2 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju (u mnie z pestek dyni)
- szklanka kefiru (ew 4 jajka)
- 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach
- szklanka posiekanego ananasa (świeżego lub z puszki – odsączonego)
na krem:
- 400g serka kanapkowego lekko solonego (u mnie Twój smak Piątnicy)
- 90g masła
- 1/3 szklanki zmielonego na pył ksylitolu
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Sposób przygotowania:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać. W drugim naczyniu za pomocą rózgi wymieszać kefir z olejem.
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie.
Krem:
Masło, ksylitol i wanilię utrzeć do otrzymania gładkiej, jasnej masy. Dodawać stopniowo serek cały czas ucierając.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze.Ozdobić orzechami włoskimi lub tak jak ja domową kandyzowaną skórką pomarańczową.
O autorce wpisu:
Jestem autorką bloga http://cotakpachnie.com.