Mak – wapń i błonnik
W Polsce najbardziej popularny i rozpowszechniony jest mak polny, którego charakterystyczne czerwone płatki pięknie mienią się na łąkach. Nasiona maków, najczęściej te w kolorze niebieskim, wykorzystuje się w lecznictwie oraz przemyśle spożywczym. Właśnie dla cennych nasion różne gatunki tej rośliny były uprawiane już kilka tysięcy lat temu, a starożytni odkryli ich zdrowotne działanie.
Źródło wapnia
Nasiona maku są bogate w minerały: cynk, miedź, fosfor, żelazo, magnez, a przede wszystkim wapń. 100g ziarenek maku z w pełni zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Zawarte w nasionach tłuszcze to zdrowe kwasy nienasycone, które regulują poziom cholesterolu. Mak jest także dobrym źródłem witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, poprawiają koncentrację i pamięć oraz koją nerwy.
Bogactwo błonnika
Duża ilość błonnika sprawia, że nasiona maku są świetnym środkiem na przyspieszenie perystaltyki jelit i poprawę funkcjonowania układu pokarmowego. Już niewielka ich ilość pomoże na dolegliwości trawienne. Ponadto mikroelementy zawarte w maku przyczyniają się do poprawy stanu cery i kondycji włosów oraz zapobiegają nadmiernemu zatrzymywaniu się wody w organizmie.
Idealny do wypieków
Nasiona maku są bardzo popularne w cukiernictwie oraz piekarstwie. Stanowią podstawę niektórych drożdżówek, makowców, a bułki i chleby są nimi często posypywane. Z nasion tworzy się również olej, doskonały do stosowania zewnętrznego jako olejek, środek natłuszczający albo regenerujący.
Sprawdź, jakie znaczenie w codziennej diecie mają tłuszcze.
« wróć