Kruche ciasteczka z lawendą od izabela w kuchni.blogspot.com
Lawendę użyłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Doskonale sprawdziła się w ciasteczkach. Podczas pieczenia zapach po całym domu unosił się cudowny zapach. W upieczonych ciasteczkach jest lekko wyczuwalna. Lawenda zawiera wiele pozytywnych właściwości. Do wypieku ciasteczek użyłam wspaniałej i ekologicznej lawendy od ECOBLIK. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki cukru pudru
15 dag masła
1 jajko
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 łyżeczka suszonej lawendy
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy pokruszoną lawendę i dokładnie zagniatamy.
2.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.
3.Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 do zrumienienia.
4. Smacznego.
O autorce wpisu:
http://izabelawkuchni.blogspot.com/
Witam. Mam na imię Izabela. Zapraszam serdecznie do odwiedzania mojej kuchni, która według mojej rodziny jest bardzo smaczna.
« wróć