Ciasteczka jaglane z cynamonem i kokosem od napiecyku.pl
« wróć
Ciasteczka z ekologicznej kaszy jaglanej, zmielonej na mączkę z dodatkiem mąki owsianej, cynamonu i kokosu. Podczas pieczenia w kuchni unosił się słodki zapach kokosowo – cynamonowy.
Do takich ciasteczek najlepszym dodatkiem będzie herbata skomponowana z odpowiednio dobranych ziół np. z kwiatu głogu, owoców jarzębiny, liści poziomki, liści jeżyny i liści czarnej porzeczki. Właśnie taka jest herbata ziemiańska ze sklepu EcoBlik. Zachęcam do odwiedzenia sklepu i zapoznania się z ofertą w zbliżającym się okresie przedświątecznym.
Mają ekologiczne przyprawy, kasze, ziołowe dodatki do kąpieli i herbaty, a wszystko w cieszących oko opakowaniach. Kogo nie zaciekawi herbata z kwiatem wrzosu, trawy cytrynowej, czy z korą cynamonu? Dla koneserów zdrowych herbat będą znakomitym prezentem.
Składniki
- 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej od EcoBlik ( potrzebujemy 150 g mąki jaglanej )
- 150 g. mąki owsianej
- 170 g miękkiego masła
- 70 g cukru brązowego nierafinowanego
- 1 łyżeczka ekologicznego cynamonu od EcoBlik
- 1/3 łyżeczki ekologicznego imbiru od EcoBlic
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mleka
Kaszę mielę na mąkę. Jeżeli nie mamy mąki owsianej, możemy zmielić również płatki owsiane.
Masło rozcieram z cukrem na gładki krem, dodaję 2 łyżki mąki i mleko. Całość ucieram. Na koniec dodaję resztę mąki, cynamon, imbir i kokos. Z całości wyrabiam ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleić do rąk, dodaję jeszcze trochę mąki.
Ciasto dzielę na dwie połowy, z każdej formuję rulonik o grubości około 5 cm. Każdy rulonik zawijam w folię spożywczą i daję do lodówki na 2 godziny.
Schodzone ciasto kroję na plasterki o grubości około 1 cm. Tłuczkiem do mięsa wyciskam wzory na każdym ciasteczku. Jeżeli ciasto będzie się kleić do tłuczka, za każdym razem należy zanurzyć go w mące.
Ciasteczka układam na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 13 minut, w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka powinny się zrumienić. Gotowe ostrożnie ( uwaga, ciasteczka są bardzo kruche ) wyciągam z piekarnika i studzę na kratce. Smacznego.
Dwie łyżeczki mieszanki ziołowej, zalewam wodą o temp. 100 stopni, parzę około 5 minut, najlepiej pod przykryciem. Otrzymuję wartościowy napój o bursztynowym kolorze. Herbata ma intensywnie ziołowy smak, z nutką kwaskowatych owoców jagodowych i jarzębiny.
Polecam również herbatę mistrzowską, herbatę Jabłkowy sad z serii Magiczne krajobrazy i herbatkę Detox z serii dla aktywnych.
O autorce wpisu:
Kuchnia jest dla mnie jak laboratorium, w którym łączę różne smaki. Wprowadzam nowe składniki, odkrywam smaki dawno zapomnianych zbóż. Na przykład orzechowy smak mąki orkiszowej podbił serca mojej rodziny. Blog daje mi możliwość łączenia dwóch pasji – gotowania i fotografowania.
« wróć