Dlaczego produkty ekologiczne są lepsze od konwencjonalnych?
Na rynku znajdziemy szeroki wybór żywności ekologicznej – od owoców i warzyw, przez zboża i mięsa, aż po słodycze i inne przekąski. Jednakże, czy wiemy dlaczego warto po nie sięgać? Czy rozumiemy, czym jest żywność ekologiczna? Sprawdźmy!
Żywność ekologiczna czyli jaka?
Pojęcie żywności ekologicznej odnosi się do tych artykułów spożywczych, które zostały wyprodukowane w ramach organicznego rolnictwa oraz hodowli. Według przepisów prawnych, aby dany produkt został uznany za ekologiczny i był pod taką nazwą sprzedawany, musi uzyskać specjalny certyfikat eko. Jego potwierdzeniem jest najczęściej, umieszczony na opakowaniu, symbol unijnego listka na zielonym tle. Daje on gwarancję, że producent przeszedł odpowiednią kontrolę i stosuje się do restrykcyjnych norm ekologicznych. Oznacza to, że zakupiony przez nas produkt nie zawiera pestycydów, pozostałości nawozów sztucznych, ani metali ciężkich. Nie obciążamy zatem organizmu niepotrzebnymi związkami chemicznymi, ale karmimy go tym, co najlepsze. Dzięki temu, w pełni przyswoi on taką żywność oraz maksymalnie wykorzysta, zamieniając na energię i przeprowadzając procesy regeneracyjne. Przeczytaj więcej o tym, jak prawidłowo rozpoznać produkty ekologiczne.
Zalety żywności ekologicznej
Jeśli ktoś ignoruje żywność ekologiczną i twierdzi, że organiczne rolnictwo i hodowla nie mają sensu, a pochodzące z nich produkty nie różnią się od produktów konwencjonalnych, ten nie zna i nie rozumie podstawowych wyznaczników i założeń, charakteryzujących ekologię.
Przede wszystkim – produkty organiczne nie zawierają pestycydów, GMO, antybiotyków oraz chemii, gdyż do ich produkcji nie używa się takich substancji. Żywność ekologiczna jest więc zdrowsza, niż żywność uzyskiwana konwencjonalnymi drogami, co potwierdzają nie tylko metody upraw oraz hodowli, ale również wyniki badań na obecność substancji szkodliwych i ich wpływ na zdrowie człowieka.
Ponadto, produkcja żywności organicznej sprzyja środowisku. Używanie wyłącznie naturalnych nawozów oraz brak chemicznych substancji, pozytywnie wpływa nie tylko na ciało i kondycję zdrowotną człowieka, ale także na jakość gleby oraz chroni mikroorganizmy żyjące na terenach upraw. Ekologiczne rolnictwo oraz hodowla wspierają więc ekosystem.
Co więcej – żywność ekologiczna jest smaczniejsza! Nie wyczuwa się w niej chemicznych środków, ma swój naturalny aromat, nie jest wzbogacana o polepszacze smaku, a warzywa i owoce dojrzewają w wyznaczonym przez naturę rytmie. Wybierając produkt organiczny, sięgamy po prawdziwy smak.
Dlatego właśnie żywność ekologiczna to nasza #1z4zasad zdrowego trybu życia. Dbaj o siebie!
« wróć