Jakie warzywa są najzdrowsze?

« wróć Jakie warzywa są najzdrowsze

Warzywa coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. To bardzo dobra wiadomość – szczególnie, jeśli sięgamy po produkty sezonowe, stale urozmaicając swój jadłospis. Będą one wówczas dostarczać nam wszystkie potrzebne witaminy i minerały. Jak jednak wybrać te najbardziej wartościowe?

Każdego dnia potrzebujemy sporej dawki substancji odżywczych. Kluczem do zdrowego życia, w tym – prawidłowego trawienia – jest jak najbardziej rozbudowana i urozmaicona dieta. Szczypiorek, pomidory, sałata, rzodkiewka, marchew, buraczki to dopiero początek długiej listy imponujących swoimi właściwościami warzyw.

Jednocześnie, nie trzeba spożywać bardzo dużych ich ilości. Istotniejsza jest regularność – najlepiej aby pojawiały się w każdym z pięciu posiłków dziennie. Jeśli zaś o ilościach mowa – wystarczy wszystkiego po trochu – ważne, aby talerz był jak najbardziej zróżnicowany i kolorowy.

Świeże warzywa

Świeże warzywa to doskonały pomysł na pyszną i zdrową przekąskę

To właśnie kolor podpowiada, które produkty mają inne substancje odżywcze. To dzięki zawartości konkretnych witamin i minerałów pomidor jest czerwony, marchewka pomarańczowa, a ogórek zielony. Im więc bardziej kolorowo, tym paleta przyjmowanych wraz z pożywieniem substancji odżywczych jest bardziej rozbudowana, czyli bardziej wartościowa dla naszego zdrowia.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Wydawałoby się więc, że wystarczy zebrać różnokolorowe warzywa i owoce, aby zachować zdrowie. Tak jest – jeśli będziemy sięgać po produkty ekologiczne. Nie będą one wówczas zawierać substancji szkodliwych – jak pestycydy i metale ciężkie. Nie będą modyfikowane genetycznie.

Dopiero produkty z upraw bio pozwalają w pełni skorzystać z bogactwa warzyw i owoców – ich wszystkich substancji odżywczych, oczyszczających i wzmacniających nasz organizm. Certyfikowani rolnicy dostarczają nam warzywa bogate w mikroelementy, bez żadnej zawartości pestycydów oraz związków pochodzących ze sztucznych nawozów. Nie muszą się ich więc wystrzegać alergicy, wrzodowcy, czy dzieci. Są doskonałe dla wszystkich, smaczne oraz zdrowe. Tak dobrane będą źródłem urody, zdrowia, dobrej kondycji oraz wspaniałego samopoczucia!

Zobacz także, jak skomponować jadłospis na lato!

« wróć

Przeczytaj też