Jak parzyć herbatę i z czym ją pić?
W wielu krajach parzenie herbaty nie jest zwykłą, codzienna czynnością, ale prawdziwym rytuałem. Wystarczy tylko wspomnieć o japońskich ceremoniach, w których picie herbaty ma bardzo uroczysty charakter. Nawet więc, jeśli przygotowujemy napar wyłącznie dla siebie, powinniśmy wiedzieć, jakimi zasadami się kierować, by móc się cieszyć pełnią herbacianego smaku.
Parzenie herbaty
Pierwsze, co musimy wiedzieć o parzeniu herbaty, to fakt, że stosując za niską lub za wysoką temperaturę parzenia – wbrew powszechnym przekonaniom – nie zepsujemy liści. Będą one smakowały inaczej, mogą mieć zbyt wiele goryczy lub wręcz za słaby smak, ale taka herbata nadal będzie nadawała się do wypicia.
Wszelkie propozycje sposobu podania herbaty, temperatury parzenia wynikają z wieków doświadczeń i tradycji i mają nam wskazać, przy jakich parametrach, dany gatunek herbaty prezentuje się najlepiej – prezentując pełnię swojego smaku i aromatu.
Na początek jednak – kilka ogólnych informacji. Herbata bardzo łatwo przyjmuje wilgoć z otoczenia. Dlatego tak ważne jest, aby przechowywać ją w miejscu suchym oraz ciepłym – najlepiej w szczelnym pojemniku np. szklanym, wyparzonym wcześniej słoju.
Herbata bardzo szybko przejmuje także obce zapachy – dlatego nie należy jej przesypywać do pojemnika zawierającego pozostałości zapachów obcych. Warto także trzymać herbatę z dala od przypraw oraz innych artykułów żywnościowych, charakteryzujących się intensywnymi zapachami.
Mówi się, że herbatę najlepiej jest parzyć wodą raz przegotowaną i miękką, czyli posiadającą niskie stężenie minerałów. Im woda twardsza, tym bardziej musimy wydłużać czas parzenia. W przypadku twardej wody, można również użyć większej ilości liści do zaparzania – aby otrzymać napar odpowiedniej mocy. Jeśli mamy do dyspozycji szklany dzbanek, to zaparzajmy herbatę w nim, a dopiero potem przelewajmy do ulubionych naczyń.
Czas parzenia, temperatura wody oraz ilość herbaty na filiżankę, uzależnione są od gatunku liści i naszych upodobań..
Można poeksperymentować i znaleźć swoją ulubioną technikę lub skorzystać z poniższej tabeli:
Herbata | Ilość suszu na filiżankę | Czas parzenia | Temperatura wody |
Czarna Assam | 1 łyżeczka | 3 minuty | 95°C |
Czarna Darjeeling | 0,5-1 łyżeczka | 2-4 minuty | 95-100°C |
Oolong | 1 łyżeczka | 1-5 minut | 90°C |
Zielona Gunpowder | 1 łyżeczka | 3 minuty | 75-85°C |
Zielona Sencha | 1 łyżeczka | 2 minuty | 65-70°C |
Biała Pai Mu Tan | 1-2 łyżeczki | 1-7 minut | 70-90°C |
Rooibos* | 1 łyżeczka | 3-5 minut | 95-100°C |
Jeśli nie mamy specjalnego termometru do mierzenia temperatury wody, możemy stosować następującą zasadę: po 3-4 minutach od zagotowania, woda osiąga temperaturę 90°C, a po około 13 minutach 75°C.
Dodatki do herbaty
Odkąd tylko pija się herbatę, dodaje się do niej różne produkty towarzyszące – w celu urozmaicenia smaku. Jej najwięksi wielbiciele i koneserzy, delektują się oczywiście 100% smakiem, pozbawionym dodatków – popijając herbaty w wersji klasycznej. Co jednak najczęściej pojawia się w towarzystwie herbaty?
- Cukier
Zdecydowanie najbardziej popularnym dodatkiem do herbaty jest cukier. Należy jednak pamiętać, że znacząco wpływa on nie tylko na podwyższenie kaloryczności napoju, ale przede wszystkim zmianę jego smaku. Jeśli więc lubimy słodką herbatę i nie potrafimy obyć się bez cukru – sięgajmy po niewielkie ilości cukru trzcinowego.
- Mleko i śmietanka
W Polsce te dwa składniki kojarzą się raczej z kawą niż herbatą, ale w Azji oraz w Anglii dodaje się je również do herbaty. Mleko, w tym roślinne, podwyższa odżywczość naparu, a dodatkowo neutralizuje działanie teiny.
- Cytrusy
Cytrusy to dobry sposób, aby skosztować herbaty z ciekawy posmakiem i nowym aromatem. Oprócz szeroko znanego dodatku do herbaty, jakim jest cytryna, warto również wkroić do naparu plasterek pomarańczy.
- Przyprawy
W towarzystwie herbaty, często pojawiają się także przyprawy – najczęściej rozgrzewające – w tym pieprz, imbir, cynamon i kardamon. Nierzadko można tu spotkać także zioła – między innymi miętę.
- Pozostałe
Niekiedy herbaty spotykamy także z dodatkiem alkoholi (np. whisky, koniak, wino), konfitury czy soku – np. z malin.
Przeczytaj więcej na temat właściwości i gatunków herbaty.
« wróć