Gatunki herbat i ich właściwości
Herbata klasyczna, to nic innego, jak listki dokładnie tej samej rośliny – krzewu herbacianego, ale pochodzące z różnych rejonów geograficznych i poddane innym technikom obróbki. Dzięki temu – różnią się nie tylko wyglądem, ale także smakiem i swoimi właściwościami zdrowotnymi.
Czarna herbata ASSAM
Czarna herbata Assam pochodzi z północno-wschodnich Indii, a dokładniej ze stanu o takiej samej nazwie. Ten słoneczny indyjski region słynie z produkcji herbacianych mieszanek i jest jednym z ich największych światowych producentów.
Herbata Assam charakteryzuje się bardzo wysoką jakością. Ma niezwykły aromat i bogaty, łatwo rozpoznawalny smak – ze względu na swoją cierpkość i intensywność. Te cechy zawdzięcza dużemu stężeniu związków roślinnych – garbników.
Warto więc skosztować Assam i rozkoszować się jej bogatymi i głębokimi nutami smakowymi. Herbata ma przyjemny aromat i ze względu na swoją czystą, bordową barwę pięknie prezentuje się w filiżance.
Zawartość garbników sprawia, że Assam działa ściągająco i przeciwzapalnie. Dodatkowo, nie bez powodu jest jednym z częściej występujących gatunków w mieszankach herbacianych, które proponuje się zaparzać do śniadania. Assam ma wyrazisty smak, dzięki czemu pobudza i dodaje energii. To idealna herbata na początek dnia.
Jak parzyć Assam? Rekomenduje się do standardowej filiżanki o pojemności 200 ml wsypać 1 łyżeczkę liści. Następnie należy zalać herbatę gorącą, ale niewrzącą wodą, najlepiej o temperaturze 95-96*C. Napar można parzyć pod przykryciem, około 3 minut, a następnie należy go odcedzić.
Assam to propozycja dla miłośników herbaty, którzy lubią wyraziste nuty, ten gatunek doskonale smakuje również z mlekiem lub cukrem.
Zielona herbata SENCHA
Herbata Sencha pochodzi z Japoni. W Kraju Kwitnącej Wiśni stanowi zdecydowaną większość produkcji herbat, bo aż około 80%. Pija się ją już od pierwszej połowy XVIII wieku, a obecnie jest najbardziej popularną zieloną herbatą świata. Słowo „sencha” w tłumaczeniu oznacza herbatę duszoną, co ma związek ze sposobem produkcji: liście są najpierw poddawane bardzo krótkiemu sparzeniu, a następnie suszeniu strumieniem ciepłego powietrza – stąd też nie są one zmielone, a jedynie zwinięte w pionowe ruloniki.
Sencha to herbata szlachetna, o bardzo przyjemnym i delikatnym smaku oraz miłym aromacie. Jest prawdziwym klasykiem wśród zielonych naparów, zwłaszcza że oprócz walorów smakowych, ma również bogate zdrowotne właściwości. Sencha reguluje trawienie i pracę układu pokarmowego, pomaga w odchudzaniu, a co najważniejsze – zawiera związki, dzięki którym obniża poziom cukru we krwi, jest więc polecana diabetykom.
Zielone herbaty, zwłaszcza te japońskie, do których należy Sencha, wymagają zaparzania w niższej temperaturze i krótszego parzenia. Proponujemy zalewanie liści wodą o temperaturze 65-70*C oraz parzenie nie dłuższe niż 2 minuty. Po tym czasie, otrzymany zielono-żółty napar należy odcedzić.
Sencha to herbata sprawdzająca się doskonale po posiłku, ale można ją pić także na zimno, by się orzeźwić.
Zielona herbata GUNPOWDER
Herbata Gunpowder pochodzi z Chin, z prowincji Zhejiang. Jest znana i ceniona w tamtejszych rejonach już od VII wieku, czyli od panowania dynastii Tang. W klasyfikacji chińskiej zalicza się ją do rodzaju perłowych, a to ze względu na wyjątkowy kształt – listki są zwinięte w małe kuleczki o nieregularnym kształcie. Z tego też powodu Europejczycy nazwali ją Gunpowder (proch strzelniczy). Liście herbaty charakteryzują się ciemnym kolorem ze srebrzystym bądź szarym odcieniem.
Spośród wielu gatunków zielonej herbaty, to właśnie Gunpowder jest jedną z mocniejszych i najbardziej intensywnych w smaku. Jej miłośnikami staną się osoby, które cenią w herbatach ich wyrazistość oraz cierpki, a nawet lekko gorzkawy posmak. Gunpowder ma również działanie zdrowotne: wykazuje właściwości antynowotworowe oraz wspomaga pracę układu krwionośnego.
Chińską zieloną herbatę można parzyć w nieco cieplejszej wodzie niż japońską. Zaleca się wodę o temperaturze 75-85*C, 1 łyżeczkę liści na filiżankę oraz nie więcej niż 3 minuty pierwszego parzenia.
Barwa naparu jest ciemnozielona. Raz zaparzony Gunpowder nadaje się do ponownego użycia.
Biała herbata PAI MU TAN
Pai Mu Tan to jedna z najbardziej klasycznych oraz najlepszych białych herbat. Pochodzi z Fujianu, południowo-wschodniej prowincji Chiny. Pai Mu Tan stanowi mieszankę młodych listków oraz pąków krzewów da bai oraz shui xian bai.
Zbiorów dokonuje się na początku wiosny, w marcu i kwietniu, a zadanie to wymaga dużej ostrożności – należy uważać, żeby nie uszkodzić delikatnych pędów herbaty – które będą potrzebne także w kolejnych miesiącach.
Nazwa Pai Mu Tan, czyli Biała Piwonia, wzięła się od podobieństwa pąków i listków mieszanki do popularnego kwiatu.
Tę odmianę białej herbaty cechuje kwiatowy zapach, czysty, zielonkawy lub lekko złocisty kolor naparu oraz orzeźwiający i przyjemny smak. Oprócz tych walorów, warto również podkreślić, że Pai Mu Tan bywa określana eliksirem młodości ze względu na dużą zwartość antyoksydantów, które hamują starzenie komórek, a także zapobiegają rozwojowi nowotworów.
Ponadto, ta herbaciana mieszanka może z powodzeniem zastąpić poranną kawę, ponieważ ma działanie pobudzające i wspomaga koncentrację. Sprawdza się także jako suplement diety: rozjaśnia cerę, redukuje stres, wspomaga odporność. Pai Mu Tan jest także źródłem witamin, jak chociażby witaminy C i polifenoli, które zmniejszają ryzyko pojawiania się chorób układu krwionośnego.
To doskonała propozycją dla osób, które dopiero odkrywają świat herbat. Łatwo się ją parzy i nie trzeba przy tym stosować się ściśle wyznaczonych wytycznych. Wręcz przeciwnie – Biała Piwonia pozwala na eksperymentowanie zarówno z temperaturą wody, jak i czasem zaparzania. Ważne, by nie zalewać liści i pąków wrzątkiem, a wodą o temperaturze 70-90*C. Czas parzenia należy dostosować do swoich indywidualnych upodobań: od 1 do nawet 7 minut. Po tym czasie należy oddzielić liście oraz pąki od naparu. Na zwykłą filiżankę (200 ml) zaleca się wsypać 1-2 łyżeczki herbaty.
Czerwona herbata OOLONG
Herbata Oolong pochodzi z krajów azjatyckich. Nazywa się ją także herbatą szmaragdową, niebieską, turkusową, smoczą lub ulung.
Według chińskiej klasyfikacji zalicza się ją do grupy herbat niebieskich. Według polskiej – najczęściej do czerwonych. Jest to herbata słabo sfermentowana (do 70-80%).
Proces pozyskiwania oolong jest skomplikowany, a każdy z jego etapów ma oddzielną nazwę. Warto wspomnieć, że produkcja zaczyna się od suszenia liści na słońcu lub wietrze, a kończy na prażeniu. To właśnie dzięki tej ostatniej fazie, niebieską herbatę odróżniamy od czarnej – Oolong jest znacznie mniej cierpka w smaku, a na dodatek delikatniejsza dla żołądka.
Herbatę tę cechuje także wysoka zawartość tanin, garbników roślinnych, które działają bakteriobójczo i antynowotworowo. Wspomaga przemianę materii, chroni przed nadciśnieniem tętniczym oraz działa uspokajająco. Bez obaw można ją pić nawet po kolacji – zawiera małą ilość kofeiny.
Oolong jest łagodna w smaku, charakteryzują ją nuty słodkawe, a nawet owocowe. Aby ją zaparzyć, potrzebujemy około 120-170ml wody oraz 1 płaską łyżeczki herbaty.
Do zalewania nie używamy wrzątku, a optymalna temperatura wody to 90*C. Napar odcedzamy od liści po 1-5 min, w zależności od tego, jaką intensywność herbaty preferujemy. Po tym czasie cieszymy się filiżanką doskonałej herbaty!
Susz z ostrokrzewu ROOIBOS
Rooibos to susz krzewu zwanego ostrokrzewem. Mimo to, bardzo często zaliczany jest do bogatej rodziny herbat. Nie jest on więc spokrewniony z krzewem herbacianym, ale mimo to – cieszy się ogromnym powodzeniem i uznaniem wśród wielbicieli teiny.
W Afryce, gdzie występuje, napój ten znany jest już od wielu wieków i ceniony ze względu na smak oraz właściwości zdrowotne. Do Europy przybył niedawno, bo dopiero w poprzednim stuleciu, stając się alternatywą dla herbacianych naparów.
Rooibos wyróżnia się na tle innych napojów swoim bardzo charakterystycznym karmelowym smakiem. Jest łagodny, niezwykle słodki, przywołujący na myśl miód, a jednocześnie intensywny, wyraźnie ziołowy. To połączenie sprawia, że jest naprawdę wyjątkowy. Co więcej, wyróżnia się szerokim działaniem zdrowotnym:
- zapobiega nowotworom,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- zawiera żelazo, cynk i fluor, a nie zawiera kofeiny,
- spowalnia proces starzenia,
- stymuluje laktację u matek,
- poprawia nastrój.
Liście Rooibosa są bardzo drobno ucięte, dlatego najlepiej jest parzyć napar przez sitko bądź filtr. Rooibosa zalewamy wrzątkiem i czekamy 3-5 minut lub nawet dłużej, jeśli wolimy mocniejsze napoje.
Napar ma bardzo ładny, bordowy odcień i zachwycający zapach.
« wróć