Mniszek lekarski – pomysł na zdrowie
Dmuchawce, latawce, wiatr… Na pewno każdy z Was kojarzy słowa tej piosenki. Prawdopodobnie jednak, jeszcze nie wszyscy wiedzą, jak świetny wpływ na nasze samopoczucie mają owe dmuchawce! Mniszek lekarski, bo tak brzmi jedna z jego najpopularniejszych nazw, ma mnóstwo zastosowań i to nie tylko w ziołolecznictwie, ale także w kuchni. Przyjrzyjmy się bliżej tej zjawiskowej roślinie.
Coś dla łasuchów
Mniszek lekarski podawany na różne sposoby, bardzo korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i ogólny stan zdrowia. Można przyrządzić z niego herbatkę, syrop, a nawet winko. Wiele osób poleca też pesto z liści mniszka, zupę, twarożek, albo sałatkę z ich dodatkiem. Dawniej, młode koszyczki kwiatów spożywano nawet jako namiastkę kaparów!
Piękni po zimie
Kwiaty mniszka bogate są w witaminy A i C oraz karotenoidy, czyli przeciwutleniacze. Dzięki temu uszczelniają naczynia włosowate, wzmacniając naszą odporność, a także wspomagają wzrok i poprawiają wygląd skóry. Co więcej, wzmagają czynności wątroby, a więc przyspieszają trawienie. Pozwalają zatem zadbać o sylwetkę i wzmocnić organizm przed nadchodzącą wiosną, byśmy w jak najlepszej kondycji mogli rozpocząć tę długo wyczekiwaną porę roku. Do kwiatów warto dodać też liście mniszka. Umożliwiają one usuwanie nadmiaru jonów sodu i potasu z organizmu oraz oczyszczają krew z toksyn. Dzięki nim pozbędziemy się nadmiaru wody z organizmu, obrzęków i nadciśnienia, a także unikniemy apatii i wielu innych, nieprzyjemnych dolegliwości.
Kwiaty dla Pań
Kwiaty mniszka podawane w dowolny sposób, mogą spożywać wszyscy, jednak dla kobiet mają szczególne znaczenie. Zawarte w nich składniki odżywcze i minerały nadają skórze piękny, zdrowy wygląd. Najważniejsze jednak jest to, że regulują poziom hormonów żeńskich, przez co zapobiegają kobiecym dolegliwościom oraz łagodzą ich objawy.
Jak go przyrządzić?
Mniszek lekarski może być podawany na mnóstwo sposobów. Najprostszym jest oczywiście napar. Wystarczy 5-6 suszonych kwiatów wymieszać z łyżką suszonych liści mniszka, zalać 1 l wrzątku i zostawić pod przykryciem na 15 minut. To oczywiście tylko jedna z możliwości. Pysznie smakuje również napar z samych kwiatów z odrobiną miodu, bądź herbatka z liści mniszka z dodatkiem domowej roboty syropu z malin, wiśni lub… właśnie kwiatów mniszka!
Syrop z mniszka lekarskiego według receptury Stefanii Korżawskiej
Potrzebujesz:
4 garści suszonych kwiatów mniszka
2 łyżki suszonych liści mniszka
3 litry wody
1,5 litra miodu naturalnego
6 łyżek octu jabłkowego lub sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Kwiat i liście mniszka zalać wodą i ogrzewać na małym ogniu 20 minut, po czym odstawić na noc. Rano przecedzić, wycisnąć kwiatki i do płynu dodać miód. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 5 minut, pod koniec gotowania, dodać 6 łyżek octu jabłkowego lub sok z cytryny. Zagotować, następnie rozlać gorący syrop do butelek.
Syrop ma niesamowity, słoneczny aromat i złocisty kolor, a lubiany jest zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Wzmacnia odporność, łagodzi kaszel i chrypkę oraz inne objawy przeziębienia. Do tego rewelacyjnie smakuje z ulubioną herbatką – zwłaszcza ziołową, kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Krążą nawet głosy o przepisach na potrawy mięsne z wykorzystaniem takiego syropu – na przykład dodanego do marynaty.
Przygotowania do wiosny
Zarówno kwiaty jak i liście mniszka lekarskiego są rewelacyjnym pomysłem na odbudowanie samopoczucia i nastroju, jak również regenerację skóry i odnowę sylwetki po zimie. Doskonale wiemy jednak, że nic tak dobrze nie działa i nie smakuje, jak nasze, polskie i naturalne produkty. Poza aptekami, sklepami zielarskimi i takimi ze zdrową żywnością, ekologiczne liście i kwiaty mniszka coraz częściej spotkamy w osiedlowych delikatesach i supermarketach. Teraz jeszcze łatwiej zadbać o zdrowie każdego dnia!
Tekst przygotowany dla portalu
« wróć