Rodzynki – zdrowe kalorie

« wróć Rodzynki - zdrowe kalorie

Rodzynki, zaliczane do bakalii, to nic innego jak suszone winogrona. Szacuje się, że już ponad 2 tysiące lat temu były bardzo lubianą przekąską, a ponieważ zawierają wiele cennych wartości odżywczych, warto pamiętać o nich również dzisiaj!

Słodkie sułtanki

Proces powstawania rodzynek rozpoczyna się na plantacji winogron. W chwili, gdy owoce stają się dojrzałe, zrywa się grona, bądź też przecina sekatorem gałęzie. Jeśli winogrono jest zebrane, suszy się je na specjalnych stojaczkach. Tak powstałe rodzynki są następnie dokładnie czyszczone i pakowane. W zależności od szczepu winogron, powstałe z nich bakalie różnią się smakiem, wielkością oraz nazwami. Te najpopularniejsze to sułtanki, ale można wyróżnić także koryntki czy damascenki. Wszystkie cechują się słodkim smakiem.

Źródło potasu, magnezu i wapnia

Rodzynki zawierają cenne minerały: potas, magnez, wapń, cynk, żelazo oraz jod. W zdecydowanej większości składają się z węglowodanów, w tym przede wszystkim z cukrów prostych, stąd stanowią doskonałe źródło energii.

Regulują pracę całego organizmu

Dzięki zawartości potasu, rodzynki delikatnie obniżają ciśnienie krwi, błonnik wspomaga regulację układu pokarmowego, umożliwiając szybsze i sprawniejsze trawienie, a dzięki magnezowi poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego oraz wspomagają koncentrację. Cennym mikroelementem, występującym w rodzynkach, jest jod – który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy.

Szybko uzupełniają zapasy energii

Rodzynki, mimo swojej kaloryczności, mogą być spożywane również przez osoby będące na diecie odchudzającej. Co prawda zawierają dużo cukru, jednak jedzone z umiarem, małymi porcjami, przyniosą jedynie pozytywne skutki dla zdrowia. Dodatkowo, tak duża zawartość węglowodanów sprawia, że rodzynki mogą być zastępnikiem batonów energetycznych. Warto zjeść ich garść po wysiłku fizycznym, bowiem uzupełniają zapasy energii w organizmie.

Suszone winogrona to doskonała przekąska oraz dodatek do ciast, ciasteczek, sałatek, a nawet mięs. Ich słodki smak sprawia, że mogą służyć jako substancja słodząca, albo nawet jeden ze składników domowych batoników!

Szukasz pomysłu na pożywne śniadanie z rodzynkami? Sprawdź płatki gryczane

 

« wróć

Przeczytaj też